Zorg op het Novum 2018-2019
Het zorgteam van Gymnasium Novum bestaat uit de volgende zorgverleners:
Leerlingbegeleiders |
mw. S. Nieuwenhuizen |
|
mw. P. Werkman |
Faalangstreductietraining |
mw. S. Nieuwenhuizen |
Vertrouwenspersoon |
de hr. M van Calcar |
Coördinator begaafdheid |
mw. S. Muller |
Schoolmaatschappelijk Werk |
mw. J. van Marrewijk |
Coördinator passend onderwijs |
mw. J. Dijkstra |
De GGD Zuid-Holland West, Jeugdgezondheidszorg
De Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West (JGZ) is er voor ouders, kinderen en jongeren van 0 – 23 jaar. De jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen volgen de groei en de ontwikkeling van kinderen vanaf de geboorte tot het einde van de puberteit. Ze geven advies over de gezondheid, leefstijl en opvoeding.
Gezondheidsonderzoek
In klas 2 heeft de jeugdverpleegkundige met elke leerling een persoonlijk gesprek op school. Hierin komen allerlei onderwerpen aan bod die van belang zijn voor de ontwikkeling van de leerling. Vragen die tijdens het gesprek gesteld kunnen worden zijn “Hoe gaat het op school? Met vrienden? Hoe gaat het thuis en met je gezondheid?”
De leerling wordt in het kader van gezondheidsonderzoek ook gemeten en gewogen. Als blijkt dat er mogelijk problemen zijn op geestelijk, sociaal of psychisch gebied, da
n bespreken de jeugdverpleegkundige en de leerling met elkaar wat nodig is om tot een oplossing te komen.
Zorgen uiten en vragen stellen
Iedere leerling kan een afspraak maken met de jeugdarts/jeugdverpleegkundige om te praten over onderwerpen waarover hij of zij zich zorgen maakt. Ruzie thuis, met vrienden of met een leerkracht, gepest worden of je erg eenzaam voelen zijn onderwerpen die de leerling ter sprake kan brengen. Ook met vragen over menstruatie, veilig vrijen, alcohol of drugs kunnen leerlingen terecht bij JGZ. De jeugdarts en jeugdverpleegkundige hebben een beroepsgeheim. Dat betekent dat persoonlijke informatie niet zonder toestemming van de leerling met anderen wordt besproken.
Gezonde leefstijl –de JGZ in klas 4
De jeugdverpleegkundige van de JGZ komt opnieuw in klas 3 of klas 4 bij de leerlingen langs. Zij krijgen een persoonlijke vragenlijst voorgelegd over hoe zij in hun vel zitten. De vragen gaan bijvoorbeeld over beweging, voeding en gewicht, roken, alcohol en drugs, gamen en social media, weerbaarheid en pesten, depressie en schoolverzuim. Door de jongeren bij deze onderwerpen stil te laten staan, worden zij gestimuleerd om na te denken over de keuzes die zij zelf maken. Daarnaast dient het onderzoek om anonieme gegevens te verzamelen die gebruikt worden om de school te informeren over de algemene gezondheidssituatie van de leerlingen. Op basis hiervan kunnen bepaalde thema's meer aandacht krijgen in de vorm van voorlichtingsactiviteiten op school. Ouders of mentoren kunnen ook zelf een vraag om een bepaalde voorlichting neerleggen bij de JGZ.
Persoonlijke gesprekken met JGZ
De jongeren kunnen over hun vragen of zorgen met de jeugdverpleegkundige in gesprek gaan. In deze persoonlijke gesprekken biedt de verpleegkundige ondersteuning en advies over hun gezondheid.
Contactgegevens JGZ
Heeft u vragen of zorgen over de gezondheid of ontwikkeling van uw kind? U kunt altijd bij de Jeugdgezondheidszorg terecht:
Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West
Kim Engels jeugdverpleegkundige
tel: 06 46 95 63 39.
email: k.engels@jgzzhw.nl
www.jgzzhw.nl
locatie: Leidschendam – Voorburg
werkdagen: ma t/m do (m.u.v. schoolvakanties)
Schoolarts: mw. Maren Heeris
Centrum voor Jeugd en Gezin
Opvoeden en opgroeien is niet altijd even gemakkelijk. Soms is informatie, advies of ondersteuning welkom of zelfs nodig. In Leidschendam-Voorburg is één centraal punt voor alle vragen over opvoeden en opgroeien: het centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). In het CJG zit veel kennis en ervaring over opvoeden en opgroeien samen onder één dak. Dat heeft twee grote voordelen: snel antwoord op vragen en meteen hulp als dat nodig is.
Het CJG is de plek waar iedereen terecht kan met vragen over opvoeden en opgroeien. Leerlingen en ouders kunnen er terecht voor vragen over gezondheid, voeding, relaties en seksualiteit, geldzaken, zwangerschap, psychische problemen enzovoort. Het CJG geeft antwoord of weet de weg naar hulp. Veel informatie staat ook op www.cjg-lv.nl.
Speciaal voor jongeren van 12-23 jaar – en dus ook leerlingen van Gymnasium Novum - is er op woensdagavond van 19.00 - 21.00 uur in het CJG een open inloop. Zit een leerling ergens mee en wil hij hierover praten met een onafhankelijk persoon, dan kan hij terecht bij de jongerenwerker van HAI (Hulp Advies en Informatie).
Het adres van het dichtstbijzijnde Centrum voor Jeugd en Gezin is Prinsenhof 4G, 2263 EV Leidschendam. Hier vindt ook de wekelijkse inloopavond plaats. Voor informatie en advies is het CJG top werkdagen van 9.00-16.00 uur te bereiken op nummer 070 – 3172730.